zmrzlina s probiotiky

VITAMIN W by @olivie.olivie

Vytáhnout z mrazáku zmrzlinu, rozdat ji dětem a nepřipadat si ani trochu blbě. Recept na domácí zmrzlinu, která chutná jako jahody se šlehačkou, ale vyhýbá se jakýmkoliv výčitkám. Naopak, jsou v tom samý prospěšný dobroty. Jahody obsahují kromě spousty antioxidantů obstojný množství vitaminu C a já mám vždycky problém nesníst je všechny jen tak ve stoje u dřezu. 

Tenhle osvěžující, sladký recept má i svoji do hloubky pečující stránku. Díky kešu oříškům a kokosovému jogurtu je zmrzlina plná blahodárných tuků, které tělo využívá jako bezvadný zdroj energie a zároveň se starají o rovnováhu krevního cukru. 

O level výš se dostáváme díky fermentaci kešu oříšků. Díky ní se aktivují, jsou mnohem lépe stravitelné a darují nám několikanásobně víc vitamínů a minerálů. A jako bonus a zároveň absolutní highlight téhle zmrzliny jsou ty prospěšné bakterie, který se díky fermentaci probudí. Rozmanitost blahodárných bakterií je základem spokojeného bříška, silné imunity a prokazatelně i lepší nálady.

Ingredience:
110 g kešu oříšků
150 g kokosového jogurtu
250 g čerstvých jahod (čím menší a červenější jahody, tím výraznější jahodová chuť)
špetka vanilky nebo vanilkový extrakt
med dle chuti

Postup: 

Pro maximální účinek fermentačního procesu a opravdu bohaté množství probiotik doporučuju kokosový jogurt od značky Wild&Coco. Na našem trhu má tento jogurt bezkonkurenční množství prospěšných bakteriálních kmenů a opravdu se tak mazlí s naším bříškem.

Do čisté skleněné nádoby nasypte kešu oříšky, přidejte kokosový jogurt a pořádně promíchejte tak, aby byly všechny oříšky obalené jogurtem. Nádobu zavřete a nechte ji 12 až 24 hodin ležet na kuchyňské lince. 

A co dál?

Druhý den začnete nejdřív přípravou jahod. Jahody pořádně umyjte, zbavte stopek a nechte důkladně oschnout na kuchyňské utěrce. 200g jahod dejte do mixéru spolu s kešu a jogurtem a přidejte vanilku. Rozmixujte směs do hladka, oslaďte jak máte rádi, přidejte zbylých 50g rozmačkaných jahod a jen lehce promíchejte lžící. 

Vlijte do silikonových forem na nanuky a po 2 hodinách v mrazáku by měla být zmrzlina ready. <3 

Olivky tip!

Čím dřív nanuky sníte, tím víc prospěšných bakterií si zachovají. S mrazem to není jako s horkem, které probiotika okamžitě zabíjí. V mrazáku ale časem určité druhy bakterií začnou umírat, tak je zachraňte!