snídaňové muffiny

Pro všechny ty dny, kdy je ranní tempo v běhu, ale dobrá snídaně je pořád cílem. Snídaňové muffiny na všechny způsoby můžou rána dost ulehčit. Můžete je nachystat večer předem, jsou nadýchané, plné dobrot a příchutě lze měnit podle nálady. Snídaně bohatá na proteiny dělá den a to doslova. Bílkoviny a zdravé tuky po ránu nevystřelí hladinu krevního cukru do oblak a naše volby během dne jsou pak většinou umírněnější. O zdroj kvalitního proteinu se postarají nejen vajíčka a syrovátkový sýr ricotta, ale i konopná semínka a hrášek. Konopná semínka jsou navíc bohatá na zdravé tuky, minerály a vitamín E, který má vysoký antioxidační potenciál. Barevná zelenina dodává jídlu vlákninu, která pečuje o zdraví trávicího systému.

Muffiny jsou skvělou volbou pro celou rodinu, včetně těch nejmenších, kteří už pravidelně zařadili do jídelníčku vejce a mléčné výrobky (alergeny). Budou fungovat i jako skvělá svačina mezi školou a odpoledními kroužky, na výlet, do kočáru do ruky, nebo do jídelního lunch boxu. Moc doufám, že se vám budou hodit (a hlavně chutnat).

Ingredience

6 vajec

250 g ricotty

50 g loupaných konopných semínek

půl hrnku mraženého hrášku

1 střední mrkev

snítka jarní cibulky

hrst petrželky

sůl & pepř to taste

tipy na další chuťové kombinace: kvalitní šunka & cibule, tuňák & pórek, houby & kopr, cuketa & bazalka, kukuřice & paprika & kari

Postup

Troubu si předehřejte na 180 C. Mražený hrášek zalijte horkou vodou, sceďte a proces zopakujte ještě jednou. Nechte pořádně okapat v sítku nebo na kuchyňské utěrce. Nakrájejte petrželku a jarní cibulku a nastrouhejte mrkev. Smíchejte vejce, ricottu, sůl a pepř a do konzistentní směsi zamíchejte všechny ostatní suroviny. Naplňte formu na muffiny a dejte péct do zlatova. Záleží na troubě, takže kolem 20 minuty je pravidelně kontrolujte. 

Po vychladnutí se trochu scvrknou, to je u vajíček normální.

Bon appetit!

A aby vám to šlo jako po másle, připravila pro Vás Olivka i krásný video návod.